In dit overzicht staan regelingen en subsidies van de provincie Utrecht die kunnen bijdragen aan het vergroenen van het stedelijk gebied en aan Groen Groeit Mee. Kijk voor een volledig en actueel overzicht van subsidies van de provincie Utrecht op https://www.provincie-utrecht.nl/subsidies.
Als je op de een subsidie of regeling klikt dan komt de volgende informatie tevoorschijn:
- Een korte omschrijving van de subsidie.
- Informatie over welk subsidiebudget beschikbaar is binnen de regeling en indien bekend hoeveel kan er per project worden aangevraagd.
- De aanvraagperiode.
- Een link naar de betreffende subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht.
Heb je vragen over deze subsidies van de provincie Utrecht, neem dan contact op met het subsidieloket van de provincie Utrecht.
Met deze regeling worden met name publieke partijen in de provincie Utrecht gestimuleerd om met integrale groene gebiedsplannen te komen, die invulling geven aan de Groen Groeit Mee doelen. De provincie wil met de Tenderregeling financiële ondersteuning bieden met daarbij een aantal nadrukkelijke randvoorwaarden. Deze hebben betrekking op de kwaliteit van het gebiedsplan, de organisatie van de benodigde samenwerking tussen betrokken partijen en cofinanciering aanvullend op de bijdrage van de provincie. Ook de beheeropgave is hier onderdeel van. De Tenderregeling is aanvullend op de bestaande subsidie-instrumenten van de provincie en onderscheidt zich daar onder andere van door de focus op de integraliteit van de Groen Groeit Mee-opgave.
De hoogte van de subsidie bedraagt minimaal 250.000 euro en maximaal 1.000.000 euro. Daarbij geldt dat de subsidie maximaal 60 procent van de subsidiabele kosten bedraagt en cofinanciering tenminste 40 procent van die kosten.
Aanvraagperiode
15 april 2025 09.00 uur - 15 juni 2025 23.00 uur
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/tenderregeling-groen-groeit-mee
De provincie vindt het belangrijk dat burgers meer betrokken raken bij hun eigen groene woonomgeving en dat de natuur weer midden in de samenleving komt te staan. Landschappen en natuurgebieden hebben een belangrijke educatieve en recreatieve waarde. Bovenlokale initiatieven voor het versterken van draagvlak, kennis en belevingswaarde van natuur en landschap kunnen daarom subsidie krijgen. Bovenlokaal betekent dat het initiatief zich richt op ten minste drie woonkernen binnen één of meerdere gemeenten.
De subsidie bedraagt minimaal 2.500 euro en maximaal 50.000 euro. De subsidie bedraagt maximaal 90 procent van de subsidiabele kosten.
Aanvraagperiode
1 februari 2025 00:00 uur - 31 december 2025 23:59 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/beleefbare-natuur-avp
De provincie Utrecht, IVN Natuureducatie en gemeenten vinden het belangrijk om kinderen in contact te brengen met- en te laten genieten van de natuur. Ze werken daarom samen in het programma Groen doet Goed om kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud kennis te laten maken met de natuur. Met deze subsidie is het mogelijk om voor die kinderen een natuurbelevenis te organiseren of lessen te ontwikkelen die gaan over de natuur.
De subsidie bedraagt 15.000 euro.
Aanvraagperiode
1 januari 2025 00:01 uur - 31 december 2025 23:59 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/groen-doet-goed
Met de subsidieregeling Leefomgeving landelijk gebied is het mogelijk subsidie aan te vragen voor het kopen van (landbouw)grond en het beëindigen van (erf)pachtcontracten van gronden voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het doel van de subsidie is om het NNN te vergroten en daarmee de natuur en de biodiversiteit te versterken.
De subsidie bedraagt 100% van de omschreven onderdelen.
Aanvraagperiode
15 oktober 2024 09:00 uur - 14 oktober 2025 23:59 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/aankoop-en-ontpachting-nnn-gronden
Binnen deze subsidieregeling kan subsidie worden aangevraagd voor eenmalige functieverandering, investeringsmaatregelen en inrichtingsmaatregelen voor aandachtsoorten in het Natuurnetwerk Nederland (NNN) of in het zoekgebied NNN of Groene Contour. Ook kan subsidie worden aangevraagd voor het realiseren van bos buiten het NNN.
De hoogte van de subsidie functieverandering voor:
- Nieuwe natuur of te ontwikkelen natuur binnen het NNN;
- Te ontwikkelen natuur binnen het zoekgebied (Groene Contour);
- Buiten het zoekgebied;
bedraagt ten hoogste het verschil in de marktwaarde van de landbouwgrond en de marktwaarde van de grond nadat de functieverandering heeft plaatsgevonden.
De hoogte van de subsidie voor investeringsmaatregelen en noodzakelijke activiteiten en maatregelen bedraagt maximaal 100% van de subsidiabele kosten. Hiervoor kan jaarlijks één voorschot verstrekt worden, tenzij er in de beschikking tot subsidieverlening anders is bepaald.
Aanvraagperiode
15 oktober 2024 09:00 uur - 14 oktober 2025 23:59 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/kwaliteitsimpuls-natuur-en-landschap-sknl
Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten die zijn gericht op het bestrijden of beheersen van invasieve exoten dan wel herstel van biodiversiteit na schade veroorzaakt door een of meer invasieve exoten, in de vorm van:
- Uitvoering van bestrijdings-, beheers-, herstel- en onderzoeksprojecten in:
- Leefgebieden van Utrechtse aandachtsoorten;
- Het Natuurnetwerk Nederland (NNN);
- KRW-oppervlaktewaterlichamen;
- Natura 2000-gebieden.
- Plannen die samenwerking tussen grondeigenaren met betrekking tot exotenbestrijding bevorderen en waarmee tot een gezamenlijke aanpak wordt gekomen.
- Het betrekken van burgers bij de bestrijding en beheersing van invasieve exoten.
Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 100% van subsidiabele kosten, met een bandbreedte van 10.000-60.000 euro.
Aanvraagperiode
5 oktober 2024 09:00 uur - 14 oktober 2025 23:59 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/bestrijding-en-beheersing-invasieve-exoten
Subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten in het kader van Natuurvisie 2016 en het bijbehorende Supplement biodiversiteit voor uitvoeringsprojecten ten behoeve van het behoud, uitbreiding, herstel of verbetering van de leefgebieden van de Utrechtse aandachtsoorten en (overige categorieën) Rode Lijstsoorten.
Deze subsidie kan voor maximaal 10% worden besteed aan communicatie en draagvlakvergroting gericht op de inwoners van de provincie Utrecht, ter bevordering van hun betrokkenheid bij de Utrechtse aandachtsoorten en Rode Lijstsoorten en de mogelijkheid tot beleving van natuur in dat kader.
De hoogte van de subsidie bedraagt:
- 95% van de subsidiabele kosten tot een maximum van 60.000 euro.
- In stedelijk gebied voor niet gemeentelijke eigendommen: 95% van de subsidiabele kosten tot een maximum van 30.000 euro.
- In stedelijk gebied op gemeentelijke eigendommen: 50% van de subsidiabele kosten tot een maximum van 30.000 euro.
Aanvraagperiode
5 oktober 2024 09:00 uur - 14 oktober 2025 23:59 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/leefgebieden-bedreigde-soorten
Met deze subsidieregeling stimuleert de provincie Utrecht initiatieven op verschillende schaalniveaus en in verschillende fasen: van voorbereiding tot uitvoering van werkzaamheden, gericht op het groener, gezonder en klimaatbestendiger te maken van de leefomgeving in steden en dorpen.
Projecten die in aanmerking komen voor subsidie zijn bijvoorbeeld het vergroenen van bedrijventerreinen, het klimaatadaptief inrichten van sportvelden, of het aanleggen van groene speelplekken, pleinen, buurt-ontmoetingstuinen, voedselbossen. Of de aanleg van biodiverse groene daken vanaf 40 uur vierkante meter. Maar ook het uitvoeren van onderzoek, zoals bijvoorbeeld onderzoek naar klimaatbestendige bomen, of een bewustwordingscampagne vallen hieronder.
De hoogte van de subsidie is nog niet bekend.
Aanvraagperiode
3 maart 2025 09:00 uur - 30 november 2025 23:00 uur
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
Subsidie kan worden aangevraagd voor:
- het versterken van het aanbod van recreatief groen;
- het versterken van het provinciebrede recreatief hoofd(route)netwerk;
- het versterken van de duurzame ontwikkeling van de vrijetijdseconomie;
- kennisevenementen.
Het subsidiebedrag bedraagt – afhankelijk voor het thema - per aanvraag 50% van 35.000 euro tot 60% van 75.000 euro.
Aanvraagperiode
5 april 2022 17:00 uur - 1 januari 2026 00:00 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
Subsidie kan worden aangevraagd voor het opstellen van een soortenmanagementplan ten behoeve van het kunnen aanvragen van een omgevingsvergunning Flora en Fauna activiteiten.
De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten tot een maximum van 50.000 uur euro.
Aanvraagperiode
5 oktober 2024 09:00 uur - 14 oktober 2025 23:59 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/biodiversiteit-soortenmanagementplan-smp
LEADER is een Europees programma voor plattelandsvernieuwing 'van onderop' dus voor initiatieven van inwoners, ondernemers, agrariërs en/of organisaties. Een groep mensen uit het LEADER-gebied, de Lokale Actiegroep (LAG), heeft een Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) voor dat gebied gemaakt. Daarin staan de doelen voor het betreffende LEADER-gebied beschreven. De LAG is nu op zoek naar initiatieven die bij kunnen dragen aan de strategie en die de LEADER-kenmerken hebben, zoals: innovatief, samenwerking, draagvlak en overdraagbaar. De LAG en de LEADER-coördinator kunnen initiatiefnemers ondersteunen door mee te denken met de ontwikkeling van het initiatief, door kennis te delen en/of met een LEADER-subsidie. De subsidie kan worden aangevraagd bij de provincie (via het webportaal van RVO) en wordt alleen verstrekt na een positieve toets door de LAG. De provincie Utrecht kent twee LEADER gebieden: LEADER Weidse Veenweiden en LEADER Utrecht Oost.
De hoogte van de subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten en is minimaal 25.000 euro en maximaal 100.000 euro. Voor Citizen Science projecten (alleen in Weidse Veenweiden) is de subsidie minimaal 10.000 euro en maximaal 24.999 euro.
Aanvraagperiode: 3 oktober 2024 09:00 uur - 31 december 2027 17:00 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
De volgende drie activiteitensoorten worden door deze regeling gesubsidieerd;
- innovatie en kennisontwikkeling
- bewustwording en draagvlak
- uitrol van bewezen maatregelen
Deze subsidieregeling is uitsluitend voor het landelijkgebied van de Veenweidengebieden.
De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van de soort subsidie die wordt aangevraagd.
Aanvraagperiode
1 februari 2025 11:07 uur - 31 december 2025 23:59 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/beperking-bodemdaling-utrechtse-veenweiden
Subsidie kan worden aangevraagd voor de compensatie van kosten die gemaakt zijn voor drugsafval dat is opgeruimd in de periode 01-10-2020 tot en met 31-01-2025. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.
Voor de provincie Utrecht geldt conform artikel 9 van de subsidieregeling een jaarlijks subsidieplafond van 34.203 euro. Per opgeruimde verontreinigingslocatie kan de vergoeding ten hoogste 24.999 euro bedragen.
Aanvraagperiode
1 januari 2021 09:00 uur - 31 januari 2025 23:59 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/opruiming-drugsafval
Agrariërs in de provincie Utrecht kunnen aanspraak doen op de subsidie 'Samenwerken voor integrale gebiedsontwikkeling'. Met een integraal gebiedsplan kan lokaal in een gebied maatwerk worden geleverd dat bijdraagt aan doelen voor klimaat, milieu en biodiversiteit. De subsidie zal uit twee onderdelen bestaan: subsidie voor de voorbereiding van de gebiedsplannen en subsidie voor de uitvoering van gebiedsplannen.
Er is een maximaal budget van 400.000 euro voor de voorbereiding van gebiedsplannen. De subsidie bedraagt 100% van de kosten tot een maximum van 40.000 euro. Er is een maximaal budget van 5.340.000 euro voor de uitvoering van gebiedsplannen.
Aanvraagperiode
19 februari 2025 00:00 uur - 30 uur mei 2025 17:00 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/samenwerken-voor-integrale-gebiedsontwikkeling
Subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten die bijdragen aan de volgende thema's:
- Fiets: stimulering van fietsgebruik door middel van infrastructurele maatregelen, gedragsmaatregelen en verkeerseducatie;
- Verkeersveiligheid: verbetering van de verkeersveiligheid door aanpassingen in de infrastructuur;
- Publieke mobiliteit: maatregelen die deel uitmaken van een vervoerplan, verbetering van haltetoegankelijkheid, U-link/U-liner haltes, fietsparkeren en knooppuntontwikkeling;
- Goederenvervoer: duurzame stadsdistributie of de verschuiving van wegvervoer naar water of spoor.
De maximale percentages zijn thema afhankelijk:
- Voor fiets: Tot 90% voor specifieke voorzieningen; percentages afhankelijk van de activiteit.
- Voor verkeersveiligheid: Tot 50%, met aanvullende subsidie voor educatie en evaluatie.
- Voor publieke mobiliteit: Maximaal 100% per project.
- Voor goederenvervoer: Maximaal 50% per project.
Aanvraagperiode
1 januari 2025 00:00 uur - 30 september 2025 17:00 uur.
Link naar de subsidiepagina op de website van de provincie Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/subsidieregeling-bereikbaarheid